Maailman opettajien päivä

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää opettajista

Kirjoittanut Tuukka


Opettaja on helppo tunnistaa kaikissa ympäristöissä. Hänen katseensa on yhtaikaa viaton sekä kaiken kokenut ja kärsinyt. Ensimmäisten sadepisaroiden vielä tipahdellessa hän on porukan ainoa, jolla on jo sadetakki yllään ja sen lisäksi vielä suuri sateenvarjo sekä repullinen kertakäyttösadetakkeja muillekin. Museossa opettajan sisäänpääsytarra on aina selkeästi esillä kauluksessa. Kohdatessasi opettajan keskellä erämaata tunnistat hänet pienestä säpsähdyksestä ja hätäännyksestä, kun hän pelästyy jonkun oppilaistaan, entisen tai nykyisen, ponnahtaneen esiin polun mutkan takaa. Jos vielä kuitenkin epäilet lajimääritystäsi, kysy kokeeksi jotain. Tiedusteletpa sitten reittiä, ilmansuuntaa tai nimeä, vain aito opettaja antaa sinulle vastaukseksi kolme hyödyllistä neuvoa, kaksi elämänohjetta ja pitää kaupanpäällisiksi vartin luennon kerrospukeutumisesta.

Opettajat ovat kuin äitejä ja isiä, joiden kanssa emme koskaan kasva aikuisiksi. Aivan kuten Joulupukki, opettajakin kuuluu lapsuutemme sankareihin. Molempien jäljiltä lapsista tulee lahjakkaita. Erojakin toki löytyy, sillä Joulupukin tontut eivät koettele hänen hermojaan yhtä paljon kuin opettajan tontut.

Kun ottaa huomioon opettajan erinomaisuuden, rakastettavuuden ja tarpeellisuuden, on täysin käsittämätöntä, että hänellä ei ole vielä virka-asua. Lääkäreillä on, palomiehillä on, papeilla on ja jopa nokikolareillakin on omansa. Opettajille onkin viipymättä kehitettävä heidän arvoaan kauniisti heijasteleva työasu. Se voisi olla hohtavan valkoinen haalari, jossa opettajan saamat arvomerkit kaikkein selkeimmin kertoisivat tarinaa kuluneista työvuosista ja karttuneesta kokemuksesta.

Työasun vasemmassa hihansuussa olevan ruskean vesivärituhrun opettaja saa, kun on selvinnyt hengissä tuhannesta kuvistunnista. Vihertävä täplä rinnuksissa kertoo, että opettaja on syönyt jo viisisataa annosta tillilihaa porkkanarusinaraasteen kera. Selässä oleva märkä läiskä tulee ansioista välituntilumisotien rauhanturvajoukkojen veteraanina. Punainen juova roiskereunoin opettajalle myönnetään, kun hän on torjunut kymmenen vessapaperinmyyntikampanjaa vanhempainilloissa. Ja musta piste keskellä rintaa opettajalle annetaan pelkästä säälistä.

Asuun kuuluu tietysti myös kypärä. Tarkemmin sanottuna kultainen polkupyöräkypärä (järkevä malli) ja sitä pitää koulussa aina se opettaja, jolla on kuluneimmat oppikirjat ja suurin luokka.

Opettajat ovat kultia! Ilman heitä kaikki olisi ihan tyhmää.


Luokanopettajille maailman opettajien päivänä 5.10.2021, Timo Parvela