Erilaiset lukutaidot -koulutustilaisuus luokanopettajille 

Ajankohta: La 02.12.2023 klo 9.00–15.00

Järjestäjä: Nuorten yrittäjyys ja talous NYT, Suomen luokanopettajat ry, Suomen Pankki

Teema: Koulutus

Avainsanat: Alakoulu

Koulutuksen taso: Syventävä taso

Nuorten yrittäjyys ja talous NYT (Kuva on linkki)
Suomen Pankin rahamuseo (kuva on linkki)

Nuorten talous ja yrittäjyys NYT järjestää yhteistyössä Suomen luokanopettajat ry:n sekä Suomen Pankin kanssa maksuttoman lukutaitoaiheisen koulutuspäivän luokanopettajille. Myös luokanopttajaopiskelijat ovat tervetulleita mukaan!

Koulutuksessa lukutaitoa käsitellään erilaisista ajankohtaisista näkökulmista käsin sekä pohditaan myös lukuharrastusta tukevia ratkaisuja. Tilaisuus järjestetään Suomen Pankin rahamuseolla, joten mukana myös ajankohtaista tietoa sekä konkreettisia työkaluja lasten ja nuorten talousosaamiseen liittyen.

Päivän päätteeksi mahdollisuus osallistua rahamuseon esittelyyn sekä aftereille läheisessä ravintolassa. 

Koulutuspäivään voit myös yhdistää vierailun vieressä järjestettäville Tuomaan Markkinoille. Senaatintorilla järjestettävät markkinat ovat Helsingin vanhin ja kaunein ulkoilmassa järjestettävä joulutori. Lisäksi useat keskustan liikkeet tarjoavat alennuksia ostoksista koulutuspäivään osallistuville (Esim. Akateeminen kirjakauppa, Suomalainen kirjakauppa, marimekko, XS Lelut jne.)!

Koko päivän tarjonta osallistujille maksuton. Mukaan mahtuu 100 osallistujaa.

Tutustu ohjelmaan sekä ilmoittaudu mukaan koulutukseen!

Aika: 2.12. klo. 9:00-15:00 

Paikka: Suomen Pankin Rahamuseo, Snellmaninkatu 2, Helsinki

09:00  Aamukahvit

09:30  Tervetuloa
09:35  Aamunavaus (Mikko Hömmö, toimitusjohtaja, EDUAmbience, luokanopettaja)

09:45  Somelukutaito (Essi Pöyry, dosentti ja yliopistotutkija, Helsingin yliopisto)
10:30  Medialukutaito: Kääk! Valeuutisia Ankkalinnassa (päätoimittaja Aki Hyyppä)  
11:15   Lounas Ravintola Sofiassa (Sofia Helsinki Ravintola ja kahvila - Sofia Helsinki
12:30  Digitaalinen lukutaito (mediakasvatuksen asiantuntija ja opettaja Markus Neuvonen sekä Pipsa Havula, faktantarkastaja)
13:15   Nuorten lukutaito ja osallisuus – millaisia ratkaisuja NYT tarjoaa? (Riikka Ahonvala ja Lauri Vaara, asiantuntijat, Nuorten yrittäjyys ja talous NYT)
13:35   Suomen luokanopettajat ry:n tervehdys (Marko Jokinen, puheenjohtaja)

13.40  Tauko
13:50  Talouden lukutaito (Anu Raijas, talousosaamisenneuvonantaja, Suomen Pankki
14:30  Rahan jäljillä - lasten talousosaamisesta mediataitoihin (Elina Lappalainen, toimittaja ja kirjailija,   Helsingin sanomat)
14:45  Palautekysely ja päivän päätös (Riikka Ahonvala ja Lauri Vaara, asiantuntijat, Nuorten yrittäjyys ja talous NYT)
15:00  Vapaaehtoinen rahamuseoon tutustuminen sekä yhteisölliset afterit Pub Thirsty Scholarissa (Etusivu - Thirsty Scholar

Jaamme koulutuksesta osallistumistodistuksen, jolla voi anoa itselleen suoritusta VESO-päivästä.
 

Tilaisuudessa puhumassa

Essi Pöyry

Essi Pöyry on markkinoinnin dosentti ja yliopistotutkija Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksessa. Hänen tutkimuksensa keskittyy sosiaalisen median vaikutuksiin kulutusyhteiskunnassa ja hän muun muassa johtaa tutkimushanketta sosiaalisen median vaikuttajien poliittisesta vaikuttamisesta. Pöyry on julkaissut tutkimuksiaan laajasti kansainvälisissä akateemisissa julkaisuissa, ja hän kommentoi tutkimusaiheitaan suomalaisessa ja kansainvälisessä mediassa.


Anu Raijas

Anu Raijas työskentelee Suomen Pankin rahamuseossa talousosaamisen neuvonantajana. Hän johti Suomen Pankissa vuonna 2020 hanketta, jossa luotiin Suomen ensimmäinen talousosaamisen strategia. Aiemmin Anu on työskennellyt tutkimus- ja opetustehtävissä mm. Kilpailu- ja kuluttajavirastossa, Kuluttajatutkimuskeskuksessa, Helsingin yliopistossa, Helsingin kauppakorkeakoulussa ja LTT-Tutkimuksessa.


Elina Lappalainen

Elina Lappalainen on tietokirjailija ja Helsingin Sanomien HS Vision taloustoimittaja, joka seuraa työkseen muun muassa kasvuyrityksiä, peliteollisuutta ja teknologia-aiheita. Lappalaisen esikoisteos Syötäväksi kasvatetut – Miten ruokasi eli elämänsä (Atena 2012) voitti Tieto-Finlandian ja Kanava-tietokirjapalkinnon. Lappalainen on kirjoittanut aiemmin kolme lastentietokirjaa ja kaksi tietokirjaa aikuisille. Niistä esimerkiksi Nakki lautasella – Mistä ruoka tulee? (kuvittanut Christel Rönns, Tammi 2015) käsitteli ruoan alkuperää ja tuotantoeläinten oloja. Nakki lautasella oli julkaisuvuonnaan Finlandia Junior -ehdokas.